Välkommen hit!

Jag heter Jessica Winberg och är personlig tränare, verksam på Lidingö. Utöver min pt-utbildning har jag även en idrottslärarutbildning ifrån GIH i Stockholm.

Det här är en plattform främst för mina klienter, men även andra intresserade. Här kan du följa hälsa och träning utifrån min synvinkel, men också utifrån ämnen som kommit upp under pass.

Min syn på hälsa kommer ur ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv. Träning skall vara lättilgängligt, tidseffektivt och roligt. Hälsa kräver reflektion och ett aktivt ställningstagande.

Vill du komma i kontakt med mig, fråga något eller ha hjälp med din träning, så skicka iväg ett mail aktivtvalmaende@gmail.com

torsdag 10 juni 2010

Tre enkla övningar för kontorsnackar...

Smärtor i axelpartiet är vanligt om man har stillasittande jobb. Trapeziusmuskeln blir överansträngd av repetitativa och eller statiska spänningslägen. En dansk studie som under 10 veckor följt 42 kontorsarbetande kvinnor visade att ett program på tre olika övningar med hantlar reducerade smärtorna väsentligt. Kvinnorna delades in i tre grupper där den ena gruppen fick styrketräna med fria vikter, den andra fick generell fitnessträning och den tredje fick ingen träning alls. Den första gruppen, som tränade specifikt muskelgruppen trapezius samt axelpartiet, fick tre övningar som de skulle göra i tre set tre gånger i veckan. Vikten på hantlarna var individanpassad. Den andra gruppen fick generell fitnessträning som bestod i att de skulle cykla upprätt 20 minuter tre gånger i veckan. Detta baserades på andra studier som visat att cykling bidrar till en minskad spänning i axel och skulderpartiet. Den sista gruppen som inte tränade alls fick i stället råd om ergonomi, diet, hälsa, avslappning och stresshantering under sammanlagt en timme varje vecka. Både före och efter studien fick alla grupper träna styrketräning med instruktion att fokusera på hård träning av axlar och skuldror. Nu mätte man genom muskelfibertester, muskelns förmåga att agera explosivt samt styrkan i den. Den grupp som hade cyklat hade ingen nämnvärd skillnad i form av styrka eller explosivitet, det hade däremot den första gruppen vars styrka och snabbhet ökat nämnvärt samt att spänningar minskat med 50 procent.

Slutsatsen blir att specifik träning minskar risken för arbetsrelaterade skador hos kontorsarbetare markant. Att resultatet blev som det blev är i sig inte så konstigt eftersom muskler blir bra på det dem tränar och aktiverade muskler får bättre finmotorik och kontroll.

De övningar som gruppen gjort var enarmsrodd, stående rodd och bakvänd fly.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar