Välkommen hit!

Jag heter Jessica Winberg och är personlig tränare, verksam på Lidingö. Utöver min pt-utbildning har jag även en idrottslärarutbildning ifrån GIH i Stockholm.

Det här är en plattform främst för mina klienter, men även andra intresserade. Här kan du följa hälsa och träning utifrån min synvinkel, men också utifrån ämnen som kommit upp under pass.

Min syn på hälsa kommer ur ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv. Träning skall vara lättilgängligt, tidseffektivt och roligt. Hälsa kräver reflektion och ett aktivt ställningstagande.

Vill du komma i kontakt med mig, fråga något eller ha hjälp med din träning, så skicka iväg ett mail aktivtvalmaende@gmail.com

söndag 14 februari 2010

Tillsatser

I princip all mat vi köper innehåller tillsatsämnen. Varför? För att göra livsmedlen mer tilltalande för öga och gom. Hur kommer det då sig att vi kräver dessa ämnen som faktiskt inte är ett dugg bra för våra kroppar? Vad betyder då alla dessa E-nummer?

E 100-gruppen: Denna grupp är färgämnen som tillsats maten för att den ”ursprungliga” färgen skall komma fram, men även för att livsmedlet skall ha en tilltalande färg så ögat vill köpa/äta. Färgämnena finns i stort sett alla mat, även i sådan där det egentligen kanske inte behövs. Man kan vara överkänslig mot dessa färgämnen och då speciellt Azofärgen. En överkänslighet kan visa sig i hyperaktivitet, allergier eller astma. Dessutom kan immunförsvaret påverkas negativt.

E 200-gruppen: Detta är konserveringsgruppen, den används för att öka matens hållbarhet och minska tillväxten av jäst och mögelsvampar. Liksom gruppen ovan framkallar även denna grupp allergier, främst genom svaveloxid och svavelsulfat (E220-E228), natriumnitrat (E251), natriumbesoat (E211) och sorbat sorbinsyra (E200-E203)

E 300-gruppen: Här hittar du antioxidationsämnen dvs ämnen som gör att fett inte härsknar och att livsmedel som kommer i kontakt med syre (tex äpple) inte missfärgas. Citronsyra är ett exempel på ett livsmedel som förhindrar oxidation.

E 400-gruppen plus E1204, E 1404-E 1452: Denna grupp påverkar konsistensen, tex om vi plockar bort fett ur en produkt så vill vi ändå ha kvar krämigheten. Vem får då hoppa in i stället? Jo, denna tillsatsgrupp. Här ingår även stabiliseringsgruppen och extra stärkelse. E 400-gruppen hjälper även till att bland ihop livsmedel som normalt inte går så bra att bland utan skär sig. Exempel här är gelatin, pektin och potatismjöl. Symptomen från denna tillsatsgrupp är vätskeansamling i kroppen, klåda.

E 600-gruppen: Här är smakförstärkarna, glutaminsyra och glutamater. Dels förhöjer man befintliga smaker, men kan även dölja dåliga smaker (känns sådär…) Känsliga personer kan känna illamående och huvudvärk av denna grupp. Vid djurförsök har man även sett beteendeförändringar, synrubbningar och fetma. Skall du undvika en sak ur denna grupp så är det MSG.

E938-E948 Förpackningsgaser: Vid förpackning av livsmedel används bla kväve och koldioxid. Dessa gaser bevara det fräscha utseendet på tex kött och kyckling. Kanske bör man istället välja köttet i den manuella disken?

E 420-E 421, E 950 - E 968 Sötningsmedel: Tyvärr finns det socker i den mesta maten vi köper, även där du inte tror att det finns tex pålägg, dressingar, fisk, kött och musli. Varför?
Det finns både energigivande och icke energigivande sötningsmedel. De icke energigivande kan skapa en förväntan hos kroppen att energi kommer, men det dyker aldrig upp. Resultatet blir att kroppen inte blir nöjd utan ökar suget efter näring. Tillslut äter du mer pga av lightversionen för att kroppen är lurad och inte kan behärska sig. Ät hellre ”äkta” vara men lite mindre istället för att stoppa i dig substitut.

Nästa gång du är i affären så kan det vara värt att titta på innehållsdeklarationen och göra ett medvetet val. Personligen tror jag definitivt att det finns ett samband mellan alla som idag har magproblem och den mat som vi äter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar