Det rådet har ekat i årtionden, ett tag kunde man se att vissa individer drack på tok för mycket vatten vilket fick till följd att deras kroppar urlakades på mineraler. Det ligger dock något i rådet och jag tänkte kort beskriva varför.
När du dricker vatten tillför du kroppen syre och väte H2O, det ökar kroppens förmåga att binda syre till hemoglobinet (de röda blodkropparna) Varje röd blodkropp har plats för fyra syreatomer, däremot kan blodkroppen störas av andra mer lättliftade passagerare tex koloxid. Dessa fastnar lättare och gör så att syret inte kommer med (därför får rökare sämre syreupptagningsförmåga). Hur mycket syre vi kan ta upp består dels utav antalet röda blodkroppar samt vad syret har att konkurera med. Vattnet gör att kroppen lättare tar upp syre och kan öka syretillförseln till hjärnan, vilket i sin tur ger gör dig mer alert. Andra kroppsfunktioner som påverkas positivt av vatten är matsmältningen, nervfunktioner, huden samt det generella välbefinnandet, det finns även studier som visar att sötsuget minskar. Vatten har dessutom en viktig roll i bortforslandet av diverse slaggprodukter i kroppen.
Den rekommenderade mängden vatten per dag är ca 3 liter, inklusive vätskan i maten. Det betyder att du behöver dricka ca 1,5-2 liter i ren vätska, dricker du kaffe eller te kan du behöva ytterligare vatten. Långsamma kolhydrater binder mer vätska än snabba, fullkornspasta kan tex binda upp till 3 gånger sin egen vikt. Dessa två faktorer (långsamma kolhydrater och tillräckligt med vatten) gör även muskulaturen elastisk och mjuk.
Räcker det inte med att dricka när man är törstig då? Kroppen är tyvärr lite sen i just denna reaktion och signalerar törst när kroppen redan förlorat för mycket. Ett kontinuerligt drickande är att föredra så törsten inte uppkommer, kroppen har dessutom lättare att behålla små mängder vatten istället för stora, som då istället går direkt igenom kroppen. Rumstempererad vätska är också lättare att behålla än kall. Vissa studier visar att redan en procents vätskeförlust kan ge upp till 20 procents försämrad prestationsförmåga, tänk då att vid en procents förlust behöver du inte ens känns törst…Andra studier visar att detta påstående inte är sant. Dock kan vi konstatera att vätskeförlust förr eller senare påverkar prestationen negativt.
Att öka sitt vätskeintag är ett första steg, men ett ganska viktigt och effektfullt sätt att närma sig bättre hälsa. Känner du någon som absolut inte vill träna och får öronskabb av ordet hälsa, försök få denna att dricka mer så kan resten komma smygande av sig själv.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar