Välkommen hit!

Jag heter Jessica Winberg och är personlig tränare, verksam på Lidingö. Utöver min pt-utbildning har jag även en idrottslärarutbildning ifrån GIH i Stockholm.

Det här är en plattform främst för mina klienter, men även andra intresserade. Här kan du följa hälsa och träning utifrån min synvinkel, men också utifrån ämnen som kommit upp under pass.

Min syn på hälsa kommer ur ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv. Träning skall vara lättilgängligt, tidseffektivt och roligt. Hälsa kräver reflektion och ett aktivt ställningstagande.

Vill du komma i kontakt med mig, fråga något eller ha hjälp med din träning, så skicka iväg ett mail aktivtvalmaende@gmail.com

tisdag 13 april 2010

Fler vanliga skador

Tennisarmbåge
är ett tillstånd som orsakar smärta och svullnad på ut- eller insidan av rambågen. De gör ont när du lyfter armen och aktiverar handen, det uppkommer en kraftlöshet. Smärtan ökar om man trycker på armbågen eller slår i den
Orsakerna kan vara överansträngning, men ibland finns det ingen speciell anledning. Det kan också röra sig om en skada i en annan kroppsdel tex nacke eller axlarna, som gjort att kroppen kompenserat sig igenom kroppen och det visar sig i armbågen.

Vad gör du? Vanligtvis koncentrerar man sig på musklerna och utövar rehabiliteringsträning, en serie övningar med låga vikter. I lättare fall går det bra att vila bort, men musklerna behöver för framtiden även stärkas upp. Även stretching bör ingå i programmet.

Slemsäcksinflammation
Är en vanlig skada när knät fått för många slag, tryck eller smällar. Inflammationen visar sig genom svullnad på framsidan av knäet, ibland kan det även vara en aning rött. Det kan också kännas varmt. Det beror på att slemsäcken mellan huden och knäskålen blir inflammerad.

Vad gör du? Börja med vila en eller två veckor och låt knät få ro. Du kan även masera in inflammationshämmande gel 3 gg/dag, gör du detta bör du inte anstränga knät och använd knäskydd. Fortsätt använda knäskydd när du börjar träna igen. Känner du ingen förbättring så kontakta idrottsläkare eftersom det kan krävas antibiotika eller kortisonspruta.

Inflammation i popliteussenan
Detta är vanligt bland löpare och visar sig som en smärta i främst på baksidan av knäet, ibland även på utsidan. Smärtan ökar ofta om du har knäleden i 90 grader och belastar den samtidigt. Ofta har man tränat en längre tid med smärta utan att bry sig om det

Vad gör du? Vila under någon vecka och försök sedan att välja träning som inte är lika belastande tex rullskidor, crosstrainer eller cykling. Gå gradvis tillbaka till din ordinarie träning

Hopparknä
Smärtan kommer först under uppvärmning Smärtar för att sedan försvinna under träning. Kommer sen tillbaka senare t.ex. nästa morgon (morgonstelhet). Smärtan känns även när du står på huk, böjer knäna, springer eller hoppar. Den ökar när du landar efter hopp. När du hoppar och landar så utsätts dina knän och deras sen- och muskelfästen för din kroppsvikt flera gånger om. Då påfrestas knäskålssenan som sitter på framsidan av knäet särskilt. Med tiden kan senan bli överansträng och efter det inflammerad.

Vad gör jag? Undvik all aktivitet som framkallar smärtan i någon vecka framkallar smärta och massera ev in inflammationshämmande gel 3 ggr/dag. Har smärtan minskat fortsätt med denna behandling och återgå sen gradvis till träning. För att kunna träna hårt måste du ha mycket starka muskler. Jobba med rehabiliterande styrketräning för låren eftersom detta avbelastar knäna.

Ledbandsskada
Knät känns instabilt och en viss svullnad kan synas. Troligtvis har du fått en kraftigare smäll mot knäet, då knäet viks inåt eller utåt i förhållande till lårbenet. Inuti knät finns de inre och yttre korsbanden som stabiliserar knät. En smäll från sidan eller översträckning av knät kan göra att ledbanden töjs ut eller i värsta fall går av (i det sista fallet skadas ofta även menisk och brosk i knät)

Vad gör jag? Har du fått en smäll bör du snabbt kyla ner med is för att minska svullnad och inre blödning. Håll knät i högläge och linda ev. Du bör även få det undersökt så snabbt som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar