Välkommen hit!

Jag heter Jessica Winberg och är personlig tränare, verksam på Lidingö. Utöver min pt-utbildning har jag även en idrottslärarutbildning ifrån GIH i Stockholm.

Det här är en plattform främst för mina klienter, men även andra intresserade. Här kan du följa hälsa och träning utifrån min synvinkel, men också utifrån ämnen som kommit upp under pass.

Min syn på hälsa kommer ur ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv. Träning skall vara lättilgängligt, tidseffektivt och roligt. Hälsa kräver reflektion och ett aktivt ställningstagande.

Vill du komma i kontakt med mig, fråga något eller ha hjälp med din träning, så skicka iväg ett mail aktivtvalmaende@gmail.com

fredag 12 mars 2010

K-vitamin kan minska åderförkalkning

I en studie gjord av forskare från Maastricht University i Nederländerna, kan man se att på råttor med åderförkalkning minskade förkalkningen med 37% av en K-vitaminrik kost. Studien startade med att råttorna fick den blodförtunnande medicinen Warfarin tillsammans med en liten dis K1-vitamin. Här kunde man se att mängden kalcium ökade signifikant i artärerna pga att Warfarin hämmar det protein som bidrar till kalciumets ackumulering. Den stora gruppen delades sedan in i fyra små grupper där bara en fortsatte med Wafarin. De andra grupperna fick en normal nivå av K1-vitamin (ca 5µg) , en grupp fick en betydligt högre nivå av K1-vitamin (ca 100µg) och den sista fick en hög dos av K2-vitamin. Detta fortsatte under sex veckor. För de två grupper som fick en hög dos av K-vitamin (oavsett sort) avtog ackumuleringen av kalcium i artärerna. Detta visade sig minska inlagringarna av kalcium med 37%. För den grupp där dosen K-vitamin var normal hände ingenting med ackumuleringen.
Nu återstår det att testa på människor och fastställa hur stor dosen skall vara för att ev ge samma effekt.

Skillnaden mellan typer av K-vitamin är att K1 finns i bladgrönsaker tex spenat men också i lever. K2 bildas i vår mage av nyttiga bakterier. Dessutom finns det en syntetisk variant som kallas K3-vitamin. K-Vitaminrik mat är bla surkål 1,57 µg/100 g,, hönslever 0,59 µg/100 g,, brysselkål 0,57 µg/100 g, och spenat 0.34 µg/100 g, men för att nå de högre nivåerna behövs tillskott. Rekommenderad nivå per dag år 80µg för män och 65µg för kvinnor.

K-vitamin påverkar blodets koagulationsförmåga, vilket gör att patienter som äter Waran eller Warfarin brukar rekommenderas att minska på sitt intag av just K-vitamin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar