Välkommen hit!

Jag heter Jessica Winberg och är personlig tränare, verksam på Lidingö. Utöver min pt-utbildning har jag även en idrottslärarutbildning ifrån GIH i Stockholm.

Det här är en plattform främst för mina klienter, men även andra intresserade. Här kan du följa hälsa och träning utifrån min synvinkel, men också utifrån ämnen som kommit upp under pass.

Min syn på hälsa kommer ur ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv. Träning skall vara lättilgängligt, tidseffektivt och roligt. Hälsa kräver reflektion och ett aktivt ställningstagande.

Vill du komma i kontakt med mig, fråga något eller ha hjälp med din träning, så skicka iväg ett mail aktivtvalmaende@gmail.com

söndag 14 mars 2010

Vad gör vi 2

Selen är ett oerhört aktivt spårämne som i högre koncentrationer öcer 400 mg faktiskt är giftigt. En överdos kan ge vitlökslukt från andedräkten, orolig mage, tappat hår, trasiga naglar och trötthet. Den är antoxidantisk och skyddar mot tungmetaller såsom kvicksilver och kadmium, detta i samverkan med E-vitamin. Den förhindrar jäsningsprocesser i kroppen som i sin tur jäsning försämrar syretillförseln i kroppen, den gynna rvrespirationsprocesserna i cellen. I övrigt är det bra för immunförsvaret och levern. Har du brist på selen kan det göra kroppen mer "mottaglig" för problem med hjärt-kärlsjukdomar som tex åderförkalkning och högt blodtryck. Andra problem kan vara hudproblem, grå starr och muskel- och ledbesvär. Rekomenderat dagligt intag är för kvinnor 40 μg (gravida/ammande 55 μg), män 40-50 μg.

Mangan är ett mineralämne, ett spårämne som vi behöver för att överleva dvs essensiellt. Det behövs för att kunna ta upp andra vitaminer och mineraler. Mangan behövs även för att aktivera enzymer för tillverkning av bla benvävnad, ett av de viktigaste enzymerna är MnSOD. MnSOD är antioxidantiskt och skyddar emot fria radikaler, utan dessa skulle våra mitokondrier förstöras av allt syre som omsätts i dem. Människor kan bara ta upp tvåvärt mangan som är vattenlösligt och kan oxideras. För höga doser är även här giftiga och kan ge Parkinsonliknande symptom, detta har man bla sett på svetsare som andats in stora mängder mangan. För låga mangannivåerkan ge insomnia, depression och som en möjlig faktor i insjuknandet av anorexia.
Rekomenderat dagligt intag är för män är 2,3 mg/dag och kvinnor 1,8 mg/dag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar