Välkommen hit!

Jag heter Jessica Winberg och är personlig tränare, verksam på Lidingö. Utöver min pt-utbildning har jag även en idrottslärarutbildning ifrån GIH i Stockholm.

Det här är en plattform främst för mina klienter, men även andra intresserade. Här kan du följa hälsa och träning utifrån min synvinkel, men också utifrån ämnen som kommit upp under pass.

Min syn på hälsa kommer ur ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv. Träning skall vara lättilgängligt, tidseffektivt och roligt. Hälsa kräver reflektion och ett aktivt ställningstagande.

Vill du komma i kontakt med mig, fråga något eller ha hjälp med din träning, så skicka iväg ett mail aktivtvalmaende@gmail.com

onsdag 31 mars 2010

Stressbrytande kost

Kroppen blir påverkad av det mesta omkring oss, stress kommer både utifrån och inifrån. Du kan använda dig av stressreglerande metoder i form av fysisk aktivitet såsom träning, yoga, avslappning mm. Det finns också mat som påverkar kroppen i positiv respektive negativ riktning när vi talar om stress. Har du brist av något stressar det kroppen eftersom de enzymprocesser som är beroende av just det näringsämnet påfrestas. Överbelstar man kroppen med fel saker tex levern, så leder det också till en inre stress av systemet.
B-vitamin, C-vitamin och magnesium är viktiga näringsämnen för binjurarna. Eftersom kroppen inte kan lagra C-vitamin så det är viktigt att få i sig tillräckligt varje dag.
Stora mängder socker och raffinerade kolhydrater kan tömma kroppens förråd på viktiga näringsämnen, särskilt magnesium. Snabba kolhydrater gör också att bukspotskörtelm på grund av blodsockerhöjningen måste utsöndra stora mängder insulin, vilket ökar stressen. Även levern blir påverkad av socker då den behöver jobba på högvarv, sockret gör att den inte orkar göra ett effektivt jobb i avgiftningen av kroppen. Kaffe, te och alkohol dränerar också kroppen på näringsämnen och stimulerar utsöndringen av adrenalin.
Färdigmat och halvfabrikat innehåller en mängd artificiella ämnen (se tidigare inlägg om E-ämnen), salt, socker och dessa produkter har ofta även lågt näringsvärde.

Att börja dagen med uppkokt varmt vatten ev med smak av citron eller ingefära sägs rena levern och rensa gallgångarna. Utöver detta kan du försöka dricka flera frukt/grönsaksjoser per dag, helst egenpressade.

Småmål som är stressbrytande

- Rökt makrillpaté på knäckebröd
- Rågbröd med mandelsmör
- Spenatsallad med solroskärnor
- Sojamilkshake med färska bär
- Potatissallad med inlaggd sill
Jordgubbs och kiwisallad med sojamjölk
- Mangodryck med sojamjölk och solroskärnor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar