Välkommen hit!

Jag heter Jessica Winberg och är personlig tränare, verksam på Lidingö. Utöver min pt-utbildning har jag även en idrottslärarutbildning ifrån GIH i Stockholm.

Det här är en plattform främst för mina klienter, men även andra intresserade. Här kan du följa hälsa och träning utifrån min synvinkel, men också utifrån ämnen som kommit upp under pass.

Min syn på hälsa kommer ur ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv. Träning skall vara lättilgängligt, tidseffektivt och roligt. Hälsa kräver reflektion och ett aktivt ställningstagande.

Vill du komma i kontakt med mig, fråga något eller ha hjälp med din träning, så skicka iväg ett mail aktivtvalmaende@gmail.com

lördag 16 januari 2010

Antioxidanter

Antioxidanter finns i princip i all färgglad mat. Det är ett ämne som motverkar oxidation av andra ämnen. Denna oxidation skapar fria radikaler som skadar celler, goda som onda. I ett sjukdomstillstånd som tex inflammationer i kroppen bildas mycket fria radikaler för att ta död på de inkräktande bakterierna, nackdelen är att de även kan skada de friska cellerna.

En liten del ca fem procent av det syre som använts i kroppen tex vid energiomvandling stannar kvar i kroppen, det försvinner inte ut i form av koldioxid och vatten. Detta betyder att ju mer syre förbrukar, tex när vi äter eller tränar, desto fler fria radikaler bildas det. Därför är det väldigt viktigt att tillföra mycket antioxidanter när du tränar.

Den kemiska processen går till så att den fria radikalen har bara en elektron i sitt yttre skal. Den får då en elektron av antioxidanten och på så sätt blir radikalen mindre reaktiv.

Var finns då dessa magiska molekyler? Om man skall tro Fredrik Paulun, så ju färggladare desto bättre. Fokusera på frukt och grönt. Färgerna orange, rött, gult och blått kommer från karotenoider och flavonoider, dessa är också de som sägs vara de bästa källorna till antioxidanter. Kroppen kan även bilda egna antioxidanter ifrån vissa aminosyror (protein).

Ät gärna:
Zink, mangan, koppar, selen c-vitamin och e-vitamin som finns i bla
fisk, skaldjur, kött, ägg, baljväxter och sädesslag, zink, mjölk, nötter,fullkornsprodukter som finns i fullkornssäd, nötter, blåbär, svarta vinbär, blå druvor, citrus, äpplen och morötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar