Välkommen hit!

Jag heter Jessica Winberg och är personlig tränare, verksam på Lidingö. Utöver min pt-utbildning har jag även en idrottslärarutbildning ifrån GIH i Stockholm.

Det här är en plattform främst för mina klienter, men även andra intresserade. Här kan du följa hälsa och träning utifrån min synvinkel, men också utifrån ämnen som kommit upp under pass.

Min syn på hälsa kommer ur ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv. Träning skall vara lättilgängligt, tidseffektivt och roligt. Hälsa kräver reflektion och ett aktivt ställningstagande.

Vill du komma i kontakt med mig, fråga något eller ha hjälp med din träning, så skicka iväg ett mail aktivtvalmaende@gmail.com

söndag 10 januari 2010

Stretcha eller inte?

Stretchings vara eller icke vara är intressant. Det finns ingen forskning med evidens som direkt pekar på att stretching kan förhindra skador. Verkligheten ter sig däremot lite annorlunda. Min erfarenhet är att stretchings nödvändighet för det första är individuell, sedan åldersrelaterad. Vissa individer verkar aldrig behöva rörlighetsträning, medan andra behöver det efter varje pass för att förhindra smärta. Man brukar säga att barn inte skall stretcha alls, att det inte fyller någon funktion. Där kan jag till viss del hålla med. Innan puberteten så finns inte många av de hormoner som påverkar rörlighet, barn är så pass rörliga ändå. Däremot kan de fortfarande få problem av för enkelsidig träning och överbelastning.

Vid äldre åldrar kan stelhet ställa till det, för de flesta verkar det dyka upp efter 30, men det är också individuellt En muskel som blir för stram ligger då och drar i den skelettdel som den fäster i. Detta gör att antagonisten, motarbetande muskel, måste jobba emot hela tiden för att hålla balansen i kroppen. Detta skapar en statisk spänning som tillslut ger värk. Orkar inte muskeln parera så kan skelettdelen tillslut hoppa snett. Här kan rörlighetsträning vara av godo och lindra ett smärttillstånd. Är du normalrörlig och inte har ont så kan du vara av kategorin lyckligt lottade människor som inte behöver stretcha, annars rekommenderar jag att få med rörlighetsträning i ditt schema. Är du sådan som lätt glömmer eller hoppar över, gå på ett pass yoga i veckan. Det är en enkel investering i dig själv för att slippa ha ont. Har du tex ont i ländryggen, kan det bero på att du är stram i baksida och insida lår samt i rumpan. Här finns en muskel som heter piriformis som man kan titta lite extra på. Som med all smärta är det även här bra att konsultera någon om man känner sig osäker, rörlighetsträning är bara en liten del av alla smärtorsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar